‘Milli ay çekirdeği kuraklıkta yüzde 30 verim farkı yarattı’
Trakya’da kuraklık nedeniyle ayçiçeğinde yüzde 42 verim kaybı yaşandı. Trakya Tohumcular Birliği (TRAKTOD) Başkanı İbrahim Toruk, yerli ve milli hibrit ayçiçeği tohumlarının kuraklıkta güçlü bir şekilde ortaya çıktığını belirterek, “Özellikle kuraklığın çok etkili olduğu Çorlu, Tekirdağ, Kırklareli, Lüleburgaz üçgeninde gerçek anlamda milli hibrit ayçiçeğimiz ortaya çıktı. En kötü yerlerde, diğer yerlerde çeşitler küresel çeşitlerle aynı orandadır.” “Diğer yerlerde yüzde 25 ila 30 oranında verimlilik farkı yarattı” dedi.
Trakya’da yaşanan kuraklık bu yıl ayçiçeğinde yüzde 42 verim kaybına neden oldu. Kuraklıktan en çok etkilenen Tekirdağ’da bazı üreticiler verim kaybı nedeniyle ayçiçeği tarlalarında hasat yapamadı. Hasadın tamamlandığı bölgede Tarım ve Orman Bakanlığı, tarımsal destek kapsamında yetiştirilen yağlı ayçiçeği için üreticilere ödenecek fiyatı kilo başına 150 kuruşa çıkardı. 15 Eylül tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararda ise fiyat 100 kuruş olarak belirlendi. Böylece üreticilere ton başına 500 lira ek ödeme verilecek. Bakanlık, yağlı ayçiçeği için yer altı su seviyesinin yetersiz ve suyun sınırlı olduğu tespit edilen havzaları da sertifikalı tohum kullanım esası kapsamına aldı.
BAKAN YUMAKLI YÖRESEL TOHUMA DİKKAT ÇEKTİ
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, dün Tekirdağ’a yaptığı ziyarette yaptığı açıklamada, “Trakya’daki üreticilerimiz ve çiftçilerimiz kuraklığı yakından hissetti, kuraklık nedeniyle ayçiçeğinde yüzde 42’ye varan verim kaybı yaşandı” dedi. Ayrıca verim kayıpları da var. Bu verim kayıplarına ilişkin sonuçlarda kuraklığın yanı sıra yetiştirici ve üreticilerin bazı uygulamalarının da etkili olduğunu gördük. Yöremizin kuraklığa karşı dayanıklılığının da arttığını söyleyebilirim. Milli tohumluk ve verim kaynaklı kayıplar diğerleriyle kıyaslanamayacak kadar düşük.Bu nedenle özellikle Tarımsal Araştırma Bakanlığımız bu konuda “Geliştirme Merkezi tarafından üretilen bu tohumların kullanılmadan ülkemize kazandırılması için yürüttüğümüz bu projede yüzde 75 oranında tohum desteği verildi. veya az kullanılan arazilerin tarıma açılması. Bu tohum takviyesinin verildiği yerlerde kuraklığın üretime neredeyse hiç etkisinin olmadığını gördük” dedi.
MİLLİ HİBRİT AYÇEKİRDEĞİ YÜZDE 30 VERİM FARK YARATTI
Tarım ve Orman Bakanlığı, Trakya Kalkınma Ajansı ve TRAKTOD işbirliğinde üretilen ve Edirne Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen yerli ve milli hibrit ayçiçeği tohumları, Trakya genelindeki tarlalara dikildi.
TRAKTOD Lideri Ziraat Mühendisi İbrahim Toruk, Trakya’da ayçiçeği veriminde yüzde 50 ila 70 oranında düşüş yaşandığını belirterek, bölgesel ıslah yöntemiyle geliştirdikleri milli hibrit ayçiçeği tohumunun kuraklıktan en az etkilenen çeşit olduğunu söyledi. Daha önce Trakya’da kuraklık nedeniyle büyük verim düşüşü yaşanacağını ifade ettiklerini belirten Toruk, “Yüzde 70 öngörüyorduk, şu an aldığımız verilere baktığımızda ortalama verim 250-260’lardan düştü. Çorlu, Muratlı, Tekirdağ üçgeninde kilo 85-90 kilo.” Ancak milli hibrit ayçiçeği tohumlarımızın Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde geliştirildiği için bölgede daha dayanıklı olduğunu gördük. Açıkça önde olduklarını gördük. Özellikle kuraklığın çok etkili olduğu Çorlu, Tekirdağ, Kırklareli, Lüleburgaz üçgeninde tam anlamıyla milli tohum oldular. “Hibrit ayçiçeği çeşitlerimiz en kötü yerlerde küresel çeşitlerle aynı verim farkını yaratırken, diğer yerlerde yüzde 25 ila 30 arasında verim farkı yarattı” dedi.
Tekirdağ’ın Husunlu köyünde ortalama ayçiçeği veriminin 170 kilo olduğunu belirten Toruk, ekilen yerli ve milli tohumlardan 180 ila 215 kilo verim elde ettiklerini, yağ oranının ise 39,70 olduğunu söyledi. Toruk, “Trakya’da en çok ayçiçeği ekiminin yapıldığı bölgede dar bir alanda bu kadar fark yaratmış olması çeşitliliğin umut verici olduğunu gösteriyor. Bu bölgeye yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki başka bir köyde ise 120-125 kilometre uzakta. Milli hibrit ayçiçeği tohumumuzun kilogramı verimle alınırken, diğer çeşitlerde köy ortalamasının üzerinde verim elde edildi.” 85-90 kilolarda kaldı. Büyük bir kampanyayla milli hibrit ay çekirdeğini tereddütle satın alan çiftçiler, şimdi de ektikleri mahsul ve aldıkları verimle çevrelerine, köylülere ve illere bu çeşidi ekmelerini söyleyerek reklam yapıyor. Bu da bizim için çok değerli. Çünkü tohum otokontrol sisteminde çeşidiniz “İyi olmazsa çiftçi almaz, bunu da aştığımıza inanıyoruz. Milli hibrit ay çekirdeğini Türkiye genelinde tüketicilere sunarak pazar payını artıracağız. Çiftçilerimizi daha büyük çalışmalarla, daha iyi projelerle buluşturacağız” dedi.
‘BU YIL HEDEF 200 TONUN ÜZERİNDE TOHUM SATMAK’
Toruk, dünyada tohumculuğa yönelik Ar-Ge çalışmalarının çok hızlı değiştiğini belirterek, “Çeşitimizin bu kadar büyük bir fark yaratacağına inanmıyoruz. Çünkü bu kadar büyük bir fark yaratması mümkün değil. Ancak, yerli yetiştiricilik yaparsak ya onlarla aynı oluruz, ya da onlardan daha iyi oluruz. Hatta bu milli hibrit ayçiçeğidir.” Tohum ekimi açısından oldukça değerlidir. Biz geride kaldığımız için bize hiç güvenmediler. Milli hibrit ayçiçeği projesine başladığımızda bölge geneline 5 ton tohum dağıttık. Geçtiğimiz yıl projeye geçişle bu sayı 80 tona çıktı. Bu yıl yaptığımız üretimle bunu üç katına çıkarmayı planlıyoruz. “Böyle bir hedefimiz var. Çok hızlı bir gelişme, 200 tonu aştığımızda zaten bu faaliyetlerin karşılığını almış olacağız ve Türkiye genelinde hızla büyümeye devam edeceğiz” dedi.
‘TÜRKİYE’NİN DIŞ BAĞIMLILIĞI KIRILDI’
Yerli ve milli tohumların kendilerini mutlu ettiğini belirten Toruk, “Çeşitlerimiz bunu gösterdi, bunu çok net söyleyebiliriz. Hibrit olarak bu yıl itibarıyla geniş alanda mevcut olan çeşitlerle bu dışa bağımlılığımızı kırdığımızı söyleyebiliriz. Ayçiçeği çekirdeğinin yüzde 98 oranında dışa bağımlı olduğu Türkiye Cumhuriyeti’nde “Bu büyük bir başarıdır” dedi.